پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۱۸
کد مطلب : 3678
ناترازی گاز مساله جدیدی نیست و هرساله با شروع زمستان با آن مواجه می‌شویم پیش بینی‌ها حاکی از آن است که در سال جاری ناترازی ۳۰۰ میلیون متر مکعبی را در خوش بینانه‌ترین حالت ممکن تجربه خواهیم کرد.
حال بد پتروشیمی‌ها از ناترازی گاز:محدودیت های گازی زود هنگام گریبان گیر صنایع و پتروشیمی ها
در هفته اول دومین ماه از پاییز و کاهش چند درجه‌ای هوا محدودیت گازی برای صنایع و پتروشیمی‌ها آغاز شد. به دلیل برودت هوا محدودیت‌های گازی آغاز شده و برخی از پتروشیمی‌ها کاملاً از مدار خارج شده اند و برخی تنها با یک فاز مشغول به فعالیت هستند. در چنین شرایطی به نظر می‌رسد عدم النفع کشور بیشتر از سال گذشته باشد به طوری که سال گذشته ۷۵۰ میلیون دلار عدم النفع ایجاد شد و بخش اعظمی از صادرات و ارز آوری کاهش پیدا کرد و امسال هم این عدم النفع احتمالا بیشتر می‌شود. سوال اینجاست که آیا با توصیه به صرفه جویی (با وجود عدم تاکید روی استاندارد سازی وسائل گازسوز و کم توجهی به استاندارد کردن ساخت و ساز در کشور) و یا افزایش قیمت گاز، می‌توان با این مشکل مقابله کرد؟ آیا وقت آن نرسیده است که مدیران صنعت نفت و گاز، لزوم سرمایه گذاری واقعی در این صنعت و دوری از شعار گرایی را اجرایی کنند؟ آیا زمان آن نرسیده که شاهد از مدار خارج کردن جماعت هرچند اندک مدیران درپیتی از این صنعت باشیم و روی شایسته سالاری و اراده ورزی مدیریتی برای توسعه صنعت و تامین منافع ملی سرمایه گذاری کنیم؟
شعارسال: هر سال با شروع زمستان محدودیت‌های گازی برای صنایع آغاز می‌شود، اما امسال هنوز سرما شروع نشده محدودیت‌های گازی گریبان گیر صنایع و پتروشیمی‌ها شده است.

ناترازی گاز مساله جدیدی نیست و هرساله با شروع زمستان با آن مواجه می‌شویم پیش بینی‌ها حاکی از آن است که در سال جاری ناترازی ۳۰۰ میلیون متر مکعبی را در خوش بینانه‌ترین حالت ممکن تجربه خواهیم کرد. در هفته اول دومین ماه از پاییز و کاهش چند درجه‌ای هوا محدودیت گازی برای صنایع و پتروشیمی‌ها آغاز شد.


حال بد پتروشیمی‌ها از ناترازی گاز:محدودیت های گازی زود هنگام گریبان گیر صنایع و پتروشیمی ها

ابتدای هفته جاری مدیر عامل شرکت ملی گاز، اعلام کرد: مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده با توجه به تغییرات آب و هوایی و ورود توده هوای سرد اسکاندیناوی که تاکنون سابقه نداشته است، امروز به بالاترین حجم خود نسبت به مدت مشابه پارسال، یعنی ۴۰۵ میلیون مترمکعب در روز رسید.

وی ادامه داد: بر اساس آمار موجود، هیچ سالی در هفته نخست آبان، این حجم مصرف را تجربه نکردیم، ضمن آنکه با وجود پیش‌بینی هواشناسی درباره برودت هوا، باز هم با اختلاف ۲ تا ۳ درجه سردتر، پیش‌بینی مصارف گاز به‌ویژه در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده بسیار متفاوت شده است.

معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر حفظ پایدار جریان گاز در همه بخش‌ها، به‌ویژه بخش خانگی گفت: از ابتدای آبان و با ورود جبهه هوای سرد به کشور، در ۱۱ استان شمالی شاهد کاهش حدود ۱۲ درجه‌ای دما هستیم و این اتفاق بی‌سابقه در این زمان از سال، سبب افزایش مصرف گاز شده است.

کنترل مشترکان بد مصرف با راهکار‌های قیمتی

جریمه پر مصرف‌ها یکی از راهکار‌هایی که می‌تواند به عنوان یک عامل بازدارنده به کار گرفته شود، سیاست‌های قیمتی است؛ این موضوع به اندازه‌ای حائز اهمیت است که اخیراً رضا نوشادی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفته است سال گذشته ۴ همت از ۸ همت درآمد شرکت ملی گاز از محل گاز خانگی و تجاری به مردم پاداش صرفه‌جویی داده شد، اما از سوی دیگر از پرمصرف‌ها، حداقل دهک‌های ۸ تا ۱۰ جامعه هم انتظار می‌رود که قیمت واقعی گاز را بپردازند.

نوشادی با بیان اینکه باید برای بدمصرف‌ها قیمت گاز را واقعی کنیم و حتی صنایع نیز قیمت واقعی گاز را پرداخت کنند، گفت: اکنون صنایعی مثل فولاد، سیمان و یا پتروشیمی درآمد بالایی دارند بنابراین باید قیمت واقعی گاز را بپردازند، زمانی فولاد و پتروشیمی به گاز ۱۷ سنتی معترض بودند و آن را تا متر مکعبی ۱۳ سنت، ۱۰ سنت و در نهایت ۷ سنت رساندند و اکنون بهای گاز ۵ هزار تومان در هر متر مکعب است و این در حالی است که شرکت ملی گاز از هر کدام از این صنایع هزاران میلیارد تومان طلبکار است که پرداخت نمی‌کنند.

احمد مهدوی ابهری دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در رابطه با محدودیت گاز پتروشیمی‌ها می‌گوید: سرمای زود هنگام در برخی از استان‌ها و با توجه به اینکه در ماه آبان هستیم موجب ایجاد محدودیت برای شرکت‌های پتروشیمی شده است.

وی ادامه داد: به دلیل برودت هوا محدودیت‌های گازی برای ما آغاز شده است و برخی از پتروشیمی‌ها کاملاً از مدار خارج شده اند و برخی تنها با یک فاز مشغول به فعالیت هستند.

مهدوی ابهری با اشاره به آغاز زود هنگام محدودیت ها‌ی گازی خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی به نظر می‌رسد عدم النفع ما بیشتر از سال گذشته باشد به طوری که سال گذشته ۷۵۰ میلیون دلار عدم النفع داشتیم و بخش اعظمی از صادرات و ارزآوری کاهش پیدا کرد و امسال هم این عدم النفع بیشتر می‌شود.

به گفته وی متأسفانه ما باید زود‌تر فکری به حال این مسئله می‌کردیم و در در مواردی نظیر صرفه جویی، واردات از همسایگان و….. صورت می‌گرفت و صرفه جویی آنطور که باید انجام نشد به همین علت پتروشیمی‌ها در حال زیان هستند؛ مخصوصاً پتروشیمی‌هایی که از خوراک گاز استفاده می‌کنند.

مهدوی خاطر نشان کرد: ما برای جلوگیری از قطعی گاز در میادین گازی سرمایه گذاری کردیم و امیدواریم با چنین اقدامی دیگر شاهد کمبود گاز در واحد‌های پتروشیمی نباشیم.

خرید گاز از مردم برای تأمین گاز پتروشیمی‌ها در یک استان اجرا می‌شود

وی افزود: اقدامی در دستور کار داریم که مشترکان خانگی در فصل سرد سال نسبت به سال گذشته صرفه‌جویی داشته باشند، گاز صرفه‌جویی شده به قیمت خوراک پتروشیمی خریداری می‌شود و این پول به جیب مردم می‌رود. این طرح به صورت پایلوت در یک یا دو استان کرمانشاه و خراسان در حال پیگیری هستیم و در صورتی که موفق باشد در سایر استان‌ها نیز اجرایی می‌شود.

مهدوی ادامه داد: در صورت اجرایی شدن این طرح اگر مشترکی سال گذشته هزار متر مکعب مصرف داشته است و اکنون با صرفه‌جویی به ۵۰۰ متر مکعب رسیده است گاز صرفه‌جویی شده به ازای هر متر مکعب بین ۴ تا ۵ هزار تومان خریداری می‌شود. اگر در دو طرح پایلوت موفق شویم این اقدام را در تمامی استان‌های سردسیر اجرا می‌کنیم، چراکه خرید گاز با قیمت مناسب مردم را ترغیب به صرفه‌جویی می‌کند.

توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
در حالی افزایش ۳۵ میلیون تنی ظرفیت صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شده که ظرفیت صنعت در ۶ برنامه توسعه پیشین ۹۶ میلیون تن بوده یعنی به طور متوسط در هر برنامه پنج ساله، ۱۷ میلیون تن افزایش داشته است؛ بنابراین افزایش حدود دو برابری ظرفیت صنعت پتروشیمی در دوره پنج ساله و تحقق این برنامه نیازمند الزامات و زیرساخت‌هایی است و یکی از مهمترین این الزامات، تامین خوراک پایدار برای پتروشیمی هاست. پتروشیمی‌ها به منظور تامین خوراک پایدار و رفع ناترازی گاز در کشور، ۱۰ تفاهم نامه توسعه میدان با شرکت ملی نفت ایران امضا کرده اند و با نهایی شدن این قراردادها، حدود ۸ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در میدان‌های گازی کشور انجام می‌شود که نزدیک به ۲۰۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده خواهد شد (شعار سال: زمان تحقق نامشخص است. میزان کسری فعلی ۳۰۰ میلیون متر مکعب می‌باشد).
در خصوص عملکرد صنعت پتروشیمی در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳ باید بیان داشت که، تولید این صنعت با ۸‌درصد افزایش از ۳۸ میلیون و ۲۰۰‌هزار تن در ۶ ماه نخست ۱۴۰۲ به ۴۱ میلیون و ۲۰۰‌هزار تن در ۶ ماه نخست امسال رسیده و شاهد افزایش ۴ درصدی حجم صادرات محصولات پتروشیمی از ۱۵ میلیون و ۲۰۴‌هزار تن در ۶ ماه نخست ۱۴۰۲ به ۱۵ میلیون و ۸۶۴‌هزار تن در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳ هستیم. بقیه محصولات، خوراک بین مجتمعی بوده است. از بعد ارزآوری شاهد افزایش ۱۲ درصدی ارزآوری صنعت پتروشیمی در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه پارسال می‌باشیم و ارزآوری این صنعت از ۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار به ۶ میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار افزایش یافته است. حدود ۸۰‌درصد صادرات صنعت به سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای اجرای پروژه‌ها و نیاز‌های تولید مصرف گردیده است.
در این بین انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی برای فراهم کردن زیرساخت‌های توسعه صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه با بانک مرکزی توافق کرده تا به تامین مالی پروژه‌هایی که در مراحل پایانی هستند و برای تکمیل حداکثر تا حدود ۵۰ میلیون دلار یا تا ۲‌هزار میلیاردتومان به صورت ریالی نیاز دارند، کمک کند. تکمیل ۴۹ طرح در برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شده که از ۵ تا ۹۰‌درصد پیشرفت دارند.
پیش بینی می‌شود که با تحقق اهداف برنامه ریزی شده برای صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، درآمد ارزی صنعت پتروشیمی به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار افزایش می‌یابد که برای کشور بسیار موثر است و می‌تواند نقش مطلوبی در اقتصاد ملی داشته باشد.
بر اساس انتخابات اسفندماه ۱۴۰۰ اعضای جدید هیات‌مدیره و هیات رئیسه انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی انتخاب شدند. بر این اساس «علی عسکری» به عنوان «رئیس هیات‌مدیره» انتخاب و «احمد مهدوی ابهری» به‌عنوان دبیرکل این تشکل صنفی ابقا شد. با انتخابات جدید، مدیران و نمایندگان پتروشیمی شهیدتندگویان، بندرامام، کاویان، پلیمر کرمانشاه، جم، غدیر، بوشهر، نوری، نویدزرشیمی، سلمان فارسی و پردیس به عنوان اعضای هیات‌مدیره انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی انتخاب گردیدند.
  https://safireenergy.ir/vdcf.edmiw6dvcgiaw.html
منبع : شعار سال
نام شما
آدرس ايميل شما