وزارت انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش خود با اشاره به درآمد ۵۳ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت در سال گذشته اعلام کرد: «یکچهارم ذخایر نفت خاورمیانه در ایران قرار دارد.»
اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش خود از آمار ذخایر نفت و گاز جهان، کل ذخایر نفت ایران در پایان سال ۲۰۲۳ را ۲۰۹ میلیارد بشکه برآورد کرده است.
بر این اساس، ایران ۲۴ درصد از کل ذخایر نفتی خاورمیانه (حدود یکچهارم) و ۱۲ درصد از کل ذخایر نفتی جهان را در خود جای داده است.
بر اساس گزارش این نهاد دولتی آمریکا، ایران سومین دارنده بزرگ ذخایر نفت جهان در سال ۲۰۲۳ بوده و ونزوئلا با ذخایر ۳۰۳ میلیارد بشکه در رتبه نخست جهان و عربستان با ۲۶۷ میلیارد بشکه در رتبه دوم قرار گرفتهاند.
ذخایر نفت ایران نسبت به گزارش دو سال قبل این نهاد وابسته به وزارت انرژی آمریکا تغییری نداشته اما ذخایر نفتی ونزوئلا یک میلیارد بشکه کاهش و ذخایر نفتی عربستان، پنج میلیارد بشکه افزایش داشته است.
کانادا با ذخایر ۱۶۳ میلیارد بشکهای بعد از ایران در رتبه چهارم جهان قرار دارد. ذخایر نفتی کانادا نیز طی دو سال گذشته ۵ میلیارد بشکه کاهش را ثبت کرد. عراق با ۱۴۵ میلیارد بشکه، امارات با ۱۱۳ میلیارد بشکه، کویت با ۱۰۲ میلیارد بشکه، روسیه با ۸۰ میلیارد بشکه، آمریکا با ۷۴ میلیارد بشکه، لیبی با ۴۸ میلیارد بشکه و نیجریه با ۳۷ میلیارد بشکه به ترتیب پنجمین تا یازدهمین دارندگان بزرگ ذخایر نفتی جهان شناخته شدهاند.
این گزارش با اذعان به جایگاه مهم ایران در بازار انرژی جهان نوشته است: «ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت خام اوپک در سال ۲۰۲۳ بود. ایران در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ محمولههای نفت خام خود را عمدتا به چین ارسال کرده و تولید نفت خام خود را حدود ۱ میلیون بشکه در روز از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ افزایش داده و صادرات نفت به چین را به ۸۷۰ هزار بشکه در روز رسانده است.»
درآمد ۵۳ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت در سال گذشته
این گزارش افزوده است: «اقتصاد ایران در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر منطقه نسبتا متنوع و کمتر وابسته به نفت است. ما درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۳ را ۵۳ میلیارد دلار تخمین زدهایم که این رقم برابر با درآمد نفتی سال ۲۰۲۲ بوده است. ایران در سال ۲۰۲۱ تنها ۳۷ میلیارد دلار درآمد از فروش نفت کسب کرده بود.»
ذخایر گازی ایران ۱۲۰۰ تریلیون فوت مکعب
در میان دارندگان ذخایر گازی جهان، روسیه با ذخایر ۱،۶۸۸ تریلیون فوت مکعبی در رتبه اول قرار داشته و ایران با ذخایر ۱،۲۰۰ فوت مکعبی رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
ذخایر گازی ایران در پایان سال ۲۰۲۳ نسبت به دو سال قبل، ۳ تریلیون فوت مکعب کاهش یافته است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا در گزارش دو سال قبل خود، ذخایر گازی ایران را ۱،۲۰۳ تریلیون فوت مکعب برآورد کرده بود.
قطر با داشتن ۸۴۳ تریلیون فوت مکعب گاز در رتبه سوم جهان از این نظر قرار داشته و آمریکا با ۶۱۵ تریلیون فوت مکعب، ترکمنستان با ۴۰۰ تریلیون فوت مکعب، عربستان با ۳۳۶ تریلیون فوت مکعب، امارات با ۲۹۰ تریلیون فوت مکعب، چین با ۲۶۵ تریلیون فوت مکعب، نیجریه با ۲۰۹ تریلیون فوت مکعب و ونزوئلا با ۱۹۵ تریلیون فوت مکعب به ترتیب در رتبههای چهارم تا دهم از این نظر قرار گرفتهاند.
این گزارش نوشته است: «ایران ۱۶ درصد از کل ذخایر گازی جهان و ۴۵ درصد از کل ذخایر گازی اوپک را در خود جای داده است. ایران پس از آمریکا و روسیه سومین تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۲ بود. همچنین تولید گاز این کشور طی ۱۰ ساله منتهی به ۲۰۲۳، رشد ۶۴ درصدی داشته به ۹.۴ تریلیون فوت مکعب رسیده است.» https://safireenergy.ir/vdce.x8xbjh8ex9bij.html