سرانه مصرف انرژی خانگی در ایران بر اساس اطلاعات مرکز توسعه جهانی در رتبه دوم جهان قراردارد.
مشکل را گردن مردم نیندازید، «مصرف برق در ایران بسیار پایینتر از کشورهای اروپایی است». این جملات توسط رئیس سندیکای تولیدکنندگان برق که انجمن صنفی نیروگاهدارهاست، در تلویزیون بیان شد.از میان ۳۰ کشور جهان که آمار انرژی بخش خانگی خود را به مرکز توسعه جهانی داده، ایران پس از نروژ بیشترین سرانه مصرف انرژی خانگی در دنیا را دارد.نروژ سه فصل از چهار فصل سال را با دمای زیر صفر سپری میکند.
به جز ایران که تأمین انرژی خانهها بر عهده برق و گاز است، در دیگر کشورهای توسعهیافته از جمله نروژ تنها انرژی برای گرم و سرد کردن خانهها و پختوپز برق است.رییس سابق اتحادیه اروپا ژان کلودیونکر گفته بود که انرژی ارزشمندترین دارایی ماست و سعی میکنیم «به جای هدر دادن آن در خانهها از هر کیلوواتساعت، بیشترین ارزشافزوده را خلق کنیم».سرانه مصرف انرژی خانگی در ایران کمی بیش از ۶۰۰۰ کیلووات ساعت در سال است که از تقسیم انرژی معادل برق و گاز خانگی بر جمعیت ۹۱ میلیونی کشور محاسبه میشود. این میزان انرژی برای یک خانواده ۴ نفره به قیمت منطقه غرب آسیا ۱۳۰ میلیون تومان ارزش دارد.
مصرف بالای بخش خانگی اقتصاد ایران را در تابستان و زمستان با چالش محدودیت برق و گاز مواجه کرده است.کارشناس انرژی جواد صالحین به عادات غلط مصرف انرژی در بین ایرانیها اشاره کرده و معتقد است که مفهومی به نام دمای آسایش در خانه مردم معنی ندارد و در اوج گرما دمای خانهها روی ۱۸ درجه تنظیم میشود. اما یک استاد دانشگاه امیرکبیر سعید نیکیسخن میگوید که مهمترین دلیل مصرف بالای انرژی کیفیت و استاندارد تجهیزات منزل است که در ایران جدی گرفته نشده و این ارتباطی به مردم ندارد چون کالای باکیفیت در دسترس نیست.ارتقای استاندارد تولید وسایل برقی در کنار افزایش پلکانی قیمت انرژی برای توجیهپذیری اقتصادی استفاده از وسایل کممصرف، ۲ توصیه اندیشکده بروئگل برای مصرف بهینه در خانهها است. https://safireenergy.ir/vdca.mnek49nw65k14.html