میانسالان و کهنسالان ایرانی یادشان میآید که استخدام شدن در شرکت نفت در ایران چقدر اهمیت داشت. شرکت ملی نفت با توجه به درآمدهای ارزی هنگفت که در دورههایی تنها درآمد ارزی بیرقیب به حساب میآمد برای مدیران و کارکنان خود و در پالایشگاهها و دیگر شرکتهای زیرمجموعه امتیازهایی درباره پرداخت مزد و حقوق داشت که دارای جذابیت بود.
بسیاری از ایرانیان واجد فعالیت در شرکت نفت و زیرمجموعههای آن کوشش میکردند برای این نهاد کوهپیکر فعالیت کنند و از امتیازهای آن بهرهمند شوند. شرکت نفت ایران باسابقهای چندده ساله نهتنها در میان ایرانیان دارای اعتبار بود بلکه یکی از شرکتهای کوهپیکر در منطقه و جهان بهشمار میرفت.
این شرکت در دورهای که وزارت نفت هنوز تاسیس نشده بود مدیریت ثروت بزرگ ایرانیان را در اختیار داشت و مدیران آن از میان کسانی بودند که شناخت کافی از پیچیدگیهای فعالیت این شرکت داشتند و نیز بازار جهانی نفت را میشناختند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی اما شوربختانه سیاست با شتاب جای تخصص را گرفت و این شرکت کوهآسای فنی و اقتصادی به دست سیاستمداران افتاد و به مرور و با تاسیس وزارت نفت از اهمیت آن به ویژه در خارج از کشور کاسته شد.
دستبهدست شدن قدرت نهاد دولت بین دو جناح سیاسی حاکم بر ایران در سالهای پس از مدیریت این شرکت نیز به شدت سیاسی شد و مدیرانی برای این غول ایرانی برگزیده شدند که در مقایسه با مدیران درجه اول نفت و اقتصاد جایگاهی نداشتند. شرایط فعالیتهای شرکت نفت اما از جایی به سرازیری افتاد که درآمدهای صادرات نفت بین دولت، صندوق توسعه ملی و نیز شرکت نفت تقسیم شد و کمترین سهم به شرکت نفت رسیده است.
اینگونه شده است که شرکت نفت ایران در دنیای بیرون فاقد اعتبار برای کار و مشارکت و دعوت از سرمایهگذاران بینالمللی شده و در داخل نیز با از دست دادن متخصصان و کوچ مدیران مواجه شده اما بدترین رخداد برای این شرکت بزرگ این است که به هر دلیل نمیتواند بازنشستگان خود را درباره پرداختها راضی کند و آنها با استناد به این مساله جلوی در شرکت نفت اعتراض خود را نشان میدهند.
دولت چهاردهم در میان گردابهای کوچک و بزرگی که در آن افتاده است باید به شرکت نفت اجازه دهد نیازهای قانونی بازنشستگان خود را برطرف کند. کدام شرکت بینالمللی حاضر است با شرکتی قرارداد ببندد که نمیتواند منابع ریالی برای پرداخت به بازنشستگان خود را بدهد. شرکت نفت ایران پاسدار ثروت همه ایرانیان است و نباید آن را خرج مجادلههای جناحی- سیاسی و فراموشی کرد. به مدیران فعلی این شرکت و نیز وزارت نفت باید کمک شود تا از این وضعیت بیرون بیایند. در این شرایط سخت باید اختیارات ویژه داد تا بتوانند با استفاده از تجربه و مهارتهای کارشناسانه مشکل را حل کرده و اعتبار این نهاد را برگردانند.