اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را در شرایطی افتتاح کرد که صنایع بزرگ دنیا، تا حد زیادی متاثر از منازعات خاورمیانه بوده، در عین اینکه در انتظار نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده نیز بودند.
بازار نفت؛ آسیبپذیرتر از همیشه
دنیای اقتصاد , 19 آبان 1403 ساعت 8:53
اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را در شرایطی افتتاح کرد که صنایع بزرگ دنیا، تا حد زیادی متاثر از منازعات خاورمیانه بوده، در عین اینکه در انتظار نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده نیز بودند.
اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را روز چهارم نوامبر افتتاح کرد. این کشور قصد دارد تولید انرژی خود را افزایش دهد زیرا در شرایط کنونی، قیمتهای جهانی انواع حاملهای انرژی بیثبات بوده، ضمن آنکه خطمشی آینده سیاست کلان جهانی، تحتتاثیر خطمشی ریاستجمهوری جدید آمریکا مشخص خواهدشد.
نمایشــــــگـاه و کنفـرانس بزرگ بینالمللی نفت ابوظبی پس از آن برگزار شد که سالگذشته اماراتمتحدهعربی میزبان مذاکرات اقلیمی COP۲۸ سازمانملل بود. گفتوگوها در جریان نشست COP۲۸ با دعوت از نزدیک به ۲۰۰ کشور برای اجتناب از تولیدو مصرف بیرویه سوختهای فسیلی و در نتیجه کنترل افزایش گرمایش سیاره پایان یافت. لازم به ذکر است که این اولینباری بود که در جریان کنفرانس اقلیمی سازمان ملل، چنین تعهد مهم به تصویب عمومی میرسید.
اماراتدرصدد توسعه روابط سازنده بینالمللی
به گزارش آسوشیتدپرس، بهرغم تمامی چالشها، دولت اماراتمتحدهعربی همچنان قصد دارد ظرفیت تولید نفت خود را در سالهای آینده به ۵میلیون بشکه در روز افزایش دهد. این کشور در عین حال، مقوله تولید و بهرهبرداری از انرژیهای پاکتر را نیز با جدیت دنبال میکند. در همین حال، مقامات اماراتی برگزارکننده اجلاس، به این نکته اشاره کردهاند که در بحبوحه جنگ روسیه با اوکراین، از هرگونه سیاسیکاری اجتنابکرده و در عینحال روابط نزدیک خود را در زمینه نفت و گاز، با مسکو حفظ خواهند کرد. در همینارتباط، سلطانالجابر که ریاست شرکت ملی نفت ابوظبی یا ADNOC را بر عهده دارد، گفت: «اجازه بدهید بگویم که ما در اماراتمتحدهعربی همیشه شراکت را بر قطبیسازی، گفتوگو بهجای تفرقه و صلح را بهجای چالشآفرینی انتخاب میکنیم.» لازم به ذکر است الجابر پیش از این، مدیریت مذاکرات COP۲۸ در دبی را نیز بر عهده داشتهاست.
بر اساس این گزارش، میانگین قیمت نفتخام در سالجاری میلادی کاهشیافتهاست. نفتخام برنت اواسط هفته گذشته، حدود ۷۴دلار در هر بشکه معامله شد، زیرا نگرانی در مورد جنگهای خاورمیانه که در روزهای اخیر به یک درگیری منطقهای تبدیل شدهاند، اندکی کاهشیافتهاست.علاوه بر این، کندشدن روند رشد اقتصادی در چین و عرضه فراوان نفت به بازار به نوبه خود، قیمتها را پایین میآورد. الجابر در جریان سخنرانی افتتاحیه اجلاس، به هوشمصنوعی بهعنوان فناوری آیندهای که میتواند توسط صنعت تولید انرژی بهکار گرفته شود بهویژه در شرایطی که با اشتهای زیادی برای برق مواجه هستیم، اشاره کرد.
تقاضای بالای نفت
الجابر گفت: «هیچ منبع انرژی برای پاسخگویی به این سطح از تقاضا کافی نخواهد بود.» او خواستار توسعه و توزیع انواع منابع انرژی، از جمله سوختهای فسیلی، برای مقابله با این ابرچالش در حوزه تامین انرژی شد. وی افزود: «از نفت همچنان بهعنوان سوخت اصلی و بهعنوان منبع تامین انرژی برای بسیاری از محصولات ضروری، استفاده خواهدشد.»دانشمندان خواستار کاهش معنادار انتشار گازهای گلخانهای در جهان در سالهای آینده شدهاند تا گرمایش جهانی را به ۱.۵درجه سانتیگراد (۲.۷درجه فارنهایت) در مقایسه با دوران پیش از صنعتیشدن محدود کنند. توافقنامه پاریس در سال۲۰۱۵ میلادی به این محدودیت اشاره میکند، بدون اینکه بهطور خاص، خواستار توقف استفاده از سوختهای فسیلی شود؛ موضوعی که هیثمالغیس دبیرکل اوپک نیز در اظهارات خود به آن اشاره کرد. او گفت: «توافق پاریس، در مورد کاهش انتشار گازهای گلخانهای است. این توافق در مورد حذف تدریجی یا کاهش تدریجی یا حتی حفظ نفت در زیر زمین نیست.» در همین ارتباط، سهیلالمزروعی وزیر انرژی و زیرساخت امارات، بهطور جداگانه تاکید کرد؛ برای حمایت از تقاضا در بازار «به جذب سرمایهگذاری در نفت و گاز باید توجه ویژه شود.» وی گفت: «ما متعهد به سرمایهگذاری در تولید منابع بیشتر در آینده هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که جهانیان از منابع کافی نفت و گاز برخوردار خواهند بود.»
موضع نفتی هندوستان
هاردیپ سینگپوری، وزیر نفت و گاز طبیعی هند نیز در مصاحبهای اختصاصی به انتقاد از «همکاران با ایدئولوژی خاص» خود که بهدنبال پایاندادن به تولید سوخت فسیلی بودند، پرداخت. او گفت: «با تسریع در فرآیند گذار به انرژیسبز، حداقل برای دو دهه، همچنان به منابع انرژی سنتی مقرونبهصرفه نیاز خواهیمداشت.» به نوشته آسوشیتدپرس، حاشیههای سیاسی نیز در نشست مذکور مشهود بود. زمزمههایی درمیان جمعیت حاضر در افتتاحیه مطرح بود مبنیبر اینکه انتخاب چهکسی برای تجارت آنها سودمندتر خواهد بود؛ کامالا هریس، معاون فعلی رئیسجمهور ایالاتمتحده یا دونالدترامپ، رئیسجمهور سابق این کشور. المزروعی از پاسخ به اولین سوال مجری مبنیبر اینکه آیا کشورش ترامپ را ترجیح میدهد یا هریس طفره رفت. وی گفت: «البته، ما در اینجا درباره سیاست انرژی بحث خواهیم کرد و من ترجیح میدهم در مورد انتخابات در ایالاتمتحده صحبت نکنم. در جریان این رقابت سیاسی، ما برای هر دو نامزد بهترینها را آرزو میکنیم.»
حال باید صبر کرد و دید با انتخاب ترامپ بهعنوان رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده، موضع وی و کابینه تحترهبری او درخصوص منازعات خاورمیانه، تاثیر آن بر تجارت نفت و گاز و سیاست کلان انرژی این کشور چه خواهد بود. لازم بهذکر است، مصابهالکعبی، مدیر اجرایی ADNOC نیز در جریان این نشست اعلام کرد نگران است که «تشدید تنشها و منازعات تجاری بر روند گذار انرژی در آینده تاثیر بگذارد.» بهرغم تهدیدها و تحریمهای غرب به دلیل جنگ روسیه با اوکراین، امارات روابط نزدیکی با روسیه دارد. در همین حال، منازعات خاورمیانه همچنان یکی از نگرانیهای اصلی بازار جهانی انرژی است. در اینرابطه، موری اوچینکلاس؛ مدیرعامل شرکت BP در بریتانیا، گفت: «من فکر میکنم گسترش درگیری در خاورمیانه احتمالا بزرگترین خطر برای بازار انرژی خواهد بود. ما بیش از هر چیز، نگران امنیت مردم خود در کنار امنیت جریان انرژی هستیم.»
کد مطلب: 3800