در سالهای گذشته با کشف منابع جدید و همچنین سرمایه گذاری های بیشتر، میزان عرضه ی انرژی در ایران با میزان مصرف نهایی آن متناسب بوده است؛ این روند متوازن لزوماً در آینده حفظ نخواهد شد.
وضعیت فعلی و چشمانداز آیندهی صنعت پتروشیمی در ایران و جهان
سرمایه گذاری در تولید انرژی و گاز ایران کمتر ازمصرف/سهم اندک 3 درصدی ایران از پالایش نفت
23 مهر 1403 ساعت 9:07
در سالهای گذشته با کشف منابع جدید و همچنین سرمایه گذاری های بیشتر، میزان عرضه ی انرژی در ایران با میزان مصرف نهایی آن متناسب بوده است؛ این روند متوازن لزوماً در آینده حفظ نخواهد شد.
در سالهای گذشته با کشف منابع جدید و همچنین سرمایه گذاری های بیشتر، میزان عرضه ی انرژی در ایران با میزان مصرف نهایی آن متناسب بوده است؛ این روند متوازن لزوماً در آینده حفظ نخواهد شد. در سال های اخیر رشد جمعیت انرژی بدی صنایع و افزایش سرانه ی مصرف انرژی از محرک های افزایش تقاضای انرژی بوده اما چون سرمایه گذاری بیشتر متوقف شده و از فناوریهای جدید استفاده نشده است انتظار میرود که در سالهای آتی عرضه ی انرژی توانایی همپایی با مصرف آن را نداشته باشد و ایران با کسری انرژی رو به رو شود.
در صورت ثابت ماندن روندهای فعلی ظرف چند سال ایران وارد کننده ی انرژی خواهد بود.
عقب ماندن تولید گاز برای پتروشیمی ایران در آینده
به طور خاص، با توقف سرمایه گذاری در حوزه ی تامین گاز طبیعی به عنوان اصلی ترین منبع انرژی کشور و تامین کننده ی خوراک صنایع پتروشیمی پیش بینی میشود که تأمین گاز طبیعی مورد نیاز با مشکلات به مراتب بیشتری روبه رو شود. در پنجاه سال اخیر، میزان تولید گاز طبیعی در دنیا تقریبا رشد سه برابری داشته و در همان بازده زمانی تولید گاز طبیعی در ایران بیش از هفتاد برابر شده است؛ عمده ی این رشد از دهه ی هفتاد شروع شده و از آن زمان تولید گاز در ایران شتاب چشمگیری یافته است.
هم زمان با افزایش تولید گاز طبیعی و تحت تأثیر سیاست های توسعه ای تقاضا برای گاز طبیعی بشدت بالا رفت و نتیجه ی آن رشد همزمان مصرف با تولید بود. تغییر شیب مصرف نشان میدهد که بیش از ۴۰ درصد انرژی ایران در بخش خانگی و عمومی مصرف و بیش از نصف انرژی مورد نیاز کشور نیز از محل گاز طبیعی تامین میشود وهرگونه اخلال در تامین گاز در مرحله ی اول رفاه عمومی و در مرحله ی بعدی حیات صنایع کشور را تهدید می کند.
تامین مصرف گاز خانگی اولویت است و صنایع در اولویت بعدی
یکی از مرسوم ترین روشهای انتقال انرژی در دنیا تبدیل منابع انرژی به برق است؛ پس از آن برق تولید شده را از طریق شبکه ی انتقال و توزیع به مصرف کننده میرسانند. در ایران - ای بسا به دلیل وجود دو وزرات خانه ی مجزا در حوزه ی انرژی نفت و نیرو - سرمایه گذاری اضافی انجام شده و امکان استفاده از گاز و برق هر دو برای مصرف خانگی فراهم شده است. از آنجا که گاز منبع هیدروکربنی بسیار کم خطر و کم آلاینده است. عقب نشینی سیاست گذار از تأمین گاز برای خانوار که رفاه زیادی ایجاد کرده دشوار است از این رو سیاست گذار مداوماً خود را متعهد به تأمین گاز خانگی میداند و در صورت کمبود گاز کماکان اولویت مصرف را به خانوارها میدهد حتی در شرایط کنونی از آنجا که گاز منبع هیدروکربنی بسیار کم خطر و کم آلاینده است، عقب نشینی سیاست گذار از تأمین گاز برای خانوار که رفاه زیادی ایجاد کرده دشوار است. از این رو سیاست گذار مداوماً خود را متعهد به تامین گاز خانگی میداند و در صورت کمبود گاز کماکان اولویت مصرف را به خانوارها میدهد حتی در شرایط کنونی که عمده ی قانون گذاران کشور به خطا بودن این سیاست چنددهه ای واقفند در برابر رأی دهندگان حوزهه ای انتخابیه ی خود متعهد به پیگیری آن و توسعه ی شبکه ی گاز خانگی اند.
کد مطلب: 3446