وبگاه خبری الجزیره در گزارشی تاکید کرد نفت ایران صرفا بر بازار انرژی جهان تاثیرگذار نیست بلکه اقتصاد جهان نیز در گرو تضمین تداوم صادرات نفت ایران است.
«خاورمیانه منطقهای بااهمیت استراتژیک است که بزرگترین ذخایر نفتی جهان در آن متمرکز شده است؛ بنابراین، هر گونه تشدید تنش نظامی در آنجا میتواند به پیامدهای اقتصادی و امنیتی بسیار عمیق جهانی منجر شود» این مقدمه گزارش دیروز جمعه وبگاه خبری الجزیره قطر درباره جایگاه میادین نفتی ایران در اقتصاد جهانی است.
در این گزارش به قلم نوار السعدی استاد اقتصاد بینالملل در دانشگاههای منطقه کردستان عراق آمده است: میادین نفتی ایران بخش بزرگی از ذخایر جهانی نفت را تشکیل میدهند و آن را به یک هدف حساس تبدیل کرده است.
با تشدید تنشها و رویدادهای منطقهای بین ایران و اسرائیل و تهدید مستمر درباره تواناییهای نظامی هر یک از طرفها، فوراً این سؤالها مطرح میشود که میادین نفتی ایران بهعنوان یکی از بانکهای اهداف دشمنان آن، چه تاثیری در قیمت جهانی نفت و اقتصاد کشورهای واردکننده نفت و در کل اقتصاد جهان و امنیت انرژی دارد.
السعدی تصریح کرد: ضربهزدن به میادین نفتی ایران بدون شک منجر به کاهش قابلتوجه تولید خواهد شد که تأثیر فوری بر بازارهای جهانی خواهد داشت و سپس قیمت نفت خام را به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه افزایش خواهد داد، به خصوص که دنیا برای حدود ۳۵ درصد از تولید خود به نفت خاورمیانه متکی است.
بر اساس این گزارش، تمام صنایع مرتبط با انرژی نیز از هر گونه اختلال در عرضه انرژی از خاورمیانه متأثر خواهند شد و احتمالاً منجر به افزایش هزینههای تولید و حملونقل میشود که تورم را در اقتصادهای واردکننده نفت، بهویژه در اروپا و آسیا افزایش میدهد زیرا صنایعی که بهشدت متکی به نفت هستند مانند هوانوردی، تولید، و حملونقل زمینی و دریایی آسیب خواهند دید.
نویسنده افزود: این وضعیت میتواند چالشهای اقتصادی بزرگی را برای کشورهای درحالتوسعه واردکننده نفت، با افزایش هزینههای انرژی ایجاد کند و حتی با افزایش قیمت مواد اولیه منجر به ناآرامی اجتماعی نیز بشود.
در گزارش الجزیره آمده است: هر گونه ضربه به صادرات نفت ایران میتواند احتمالاً ایران را وادار به استفاده از نفوذ خود بر تنگه هرمز وادار کند که حدود ۲۰ درصد از نفت جهان از آنجا عبور میکند و این نیز منجر به بحرانهای گسترده در عرضه و افزایش بیسابقه قیمت انرژی میشود.
آمریکا وادار به حفظ امنیت انرژی در خاورمیانه میشود
گزارشهای اقتصادی تخمین میزنند که قطعی نفت ایران میتواند حدود ۲.۵ میلیون بشکه در روز را از بازارها، بهویژه آنهایی که به چین، بزرگترین مصرفکننده نفت در جهان صادر میشوند، خارج کند و اگر این قطعی برای هفتهها ادامه یابد؛ کشورهای مصرفکننده تحت تأثیر افزایش هزینههای انرژی قرار خواهند گرفت که در نتیجه تأثیر تورم بر مصرف خانوارها و شرکتها، رشد اقتصادی در اکثر اقتصادهای بزرگ بین ۰.۳ تا ۰.۵ درصد در سال کاهش پیدا خواهد کرد.
الجزیره در ادامه تاکید کرد: کشورهای بزرگی مانند ایالات متحده، چین و کشورهای اتحادیه اروپا شروع به جستجوی راهحلهایی برای جبران کمبود عرضه نفت کرده اند، چه از طریق افزایش تولید داخلی و چه از طریق افزایش همکاری با کشورهای تولیدکننده نفت مانند عربستان سعودی و عراق که ممکن است منجر به فشار بر این کشورها برای افزایش سریع تولید می شود؛ زیرا این امر مستلزم سرمایهگذاری در زیرساختها و استفاده از ذخایر استراتژیک است.
به نوشته این وبگاه خبری، این مسائل ایالات متحده را وادار میکند تا تنشها را از طریق کانالهای دیپلماتیک کاهش دهد تا از بیثباتی بیشتر در منطقه جلوگیری کند.
در پایان این گزارش آمده است: بهطورکلی، این بدان معناست که هرگونه آسیبی به میادین نفتی ایران، پیامدهایی فراتر از نفت و قیمتهای آن خواهد داشت و اقتصاد جهانی را نیز در بر میگیرد و چالشهای ژئوپلیتیکی و امنیتی پیچیدهای را ایجاد میکند که ممکن است سالها ادامه داشته باشد. https://safireenergy.ir/vdcg.q9wrak97wpr4a.html